Napirend Vissza

A napirend nagyon fontos a gyermekek egészséges fejlődésében.
Ezt a saját gyermekén tapasztalja az ember.
Otthon sokszor képtelen beállítani a napirendet, mert esetleg szétszórt az ember és talán csak nagyjából időpontjai vannak, nem szigorú napirend. 
Így a gyermek is szétszórt lesz, szertelen esetleg egész nap rajtunk lóg.
Ahogy bekerül a bölcsődébe, egyre nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.
A kiszámíthatóság és a biztonság a legfontosabb a kisgyermek számára és ez a napirendben nagyon jól érvényesül. Az, hogy tudja, mi miután következik egy alap számára, hogy jól érezze magát, hiszen tudja mi vár rá a következőkben.

A bölcsőde napirendje fix, hiszen minden nap ugyanabban az időben végzik a gondozási-nevelési feladatokat. Rugalmas abban a tekintetben, hogy befolyásolják évszakok, az időjárási körülmények, a gyermekek igényei, az életkor szerinti összetétel stb.

A bölcsődében általában a következőképpen alakul a napirend:

  • 6:30 - 8:00 Érkezés

A gyermekek folyamatosan érkeznek, a kisgyermeknevelő tájékozódik a szülőtől az előző napi és éjszakai eseményekről, majd szabad játéklehetőséget biztosít a gyermek számára.

  • 8:00 - 8:30 Reggeli

Kézmosás után a csecsemők ölben, a kisgyermekek asztalnál ülve reggeliznek, családias, oldott légkörben.
A reggeli érkezésnél figyelni kell, hogy időben érkezzünk, mert a reggeliztetést nem szabad megzavarni.
Reggelente amúgy is a legtöbb gyermeknek idő kell, hogy feloldódjon, de a többi gyermekre is tekintettel kell lenni, mert ha reggeli közben a kisgyermeknevelő a később érkezett gyermekek átvételével foglalkozik, az megzavarhatja a csoport többi tagját.
Az átadóban a gyermeknek a jelével ellátott öltöző szekrénye van, ahol a váltó ruháit tárolhatja.
A szülő feladata, hogy átöltöztesse a gyermeket, majd bekísérje a csoportba.
​Fontos, hogy ez a kis időszak róla szóljon, hisz nehéz az elválás.
Beszélgessünk vele, nyugtassuk meg, hogy délután visszajövünk érte, esetleg olvassuk el a menüt (és örüljünk neki!), de ne húzzuk túl hosszúra a búcsúzkodást, mert az nekünk is és a gyermeknek is rossz.
Előfordul, hogy a már beszokott gyermek is hangos sírásba kezd, de akkor se vigasztaljuk sokáig, mert a csoportban rövid időn belül megnyugszik.
Én a saját fiamon tapasztaltam, hogy ordítva vittem be a csoportba, majd hallgatózva az átadóban megnyugodtam, hogy ahogy becsuktam az ajtót 2 perc múlva már a kis barátját irányítgatta.
A reggeliztetés gondozási sorrendben történik, ami azt jelenti, hogy először a legkisebb gyermek kap reggelit, majd utána a többiek.
A reggeliztetés a következőképpen történik.
Az asztal asztalterítővel való leterítése után a gyermekek megkapják a tányért, bögrét és a szalvétát, a nagyobbak pedig önállóan terítenek.
Miután a terítés megtörtént, mindenki megkapja az innivalót, és egy kis tányéron az asztal közepére teszik a pl.: sonkás kenyeret (egyel többet, mint ahányan vannak) és ők elveszik maguknak.
A legkisebbek életkoruknak megfelelő állagú ételt kapnak.
Akit kanállal kell etetni, azt a két kanalas módszerrel eteti a kisgyermeknevelő, vagyis a kicsi is kap egy kanalat, így ő is megpróbálhatja egyedül az étkezést.
Ha befejezte a gyermek a reggelit, megtörli a száját, kidobja a szalvétát és mehet játszani.
Aki repetázni szeretne, csak szól, és már kapja is az enni- vagy innivalót.
Ha valaki nem kéri, nem erőltetik, hanem kedvesen megkérik, hogy egyen még egy kicsit, de ha nem kér, felállhat az asztaltól

Reggeli után a nagyobb gyermekek fogmosás helyett öblögetetnek, a helyes kulturhigiénés szokások kialakítása érdekében.

  • 8:30 - 9:30 Gondozási feladatok (tisztázás, mosakodás), szabad játéktevékenység​

Reggeli után a gyermekeknek szabad játék tevékenység van.
Ebben az időszakban végzik a gondozási feladatokat (pelenkázás, bilizés, önálló WC használat) a gyermekekkel.
Szobatisztaságra nevelés úgy jelenik meg a bölcsődében, hogy meg van a lehetősége a gyermeknek arra, hogy ne a pelenkába végezze a dolgát.
Van, akit motivál a kis WC vagy a társai önállósága, de van, aki 3 évesen sem hajlandó tudomást venni a pelenka nélküli életről.

A kisgyermeknevelők nem erőltetik a szobatisztaságot, hiszen az egy biológiai és egy pszichológiai folyamat eredménye, amit külsőleg nem szabad erőszakkal befolyásolni. (ha erőltetjük a szobatisztaságot, azzal komoly lelki sérüléseket okozhatunk a gyermeknek.)
A kisgyermeknevelő néha megkérdezi, hogy van-e kedve bilizni, de ha nemmel válaszol, akkor nem erőlteti. Ha viszont igennel és sikerül, akkor megdicséri a gyermeket.
A délelőtt folyamán a gyermekek számára- az időjárástól és az évszaktól függően- biztosított a szabad játékválasztás lehetősége a csoportszobában vagy játszóudvaron.

A Kisgyermeknevelő a szabad önfeledt játéklehetőség mellett, olyan a gyermekek részéről önkéntesen választott, egyéni érdeklődést figyelembevevő, fejlesztő hatású programokat kínál, melyek elősegítik a kisgyermek testi, értelmi,, érzelmi és szociális fejlődését - játékos torna, alkotó tevékenység, mese, ének, mondóka, vers stb..
A szabad játéktevékenység közben tízórai van felkínálva gyümölcslé, tea, limonádé formájában.

  • 10:00 Tízórai

A tízórai általában valamilyen 100 % - os gyümölcslé. Azért nem tartalmasabb a tízórai és azért nem gyümölcsöt kapnak a gyerekek, mert úgy eltelítené a gyomrukat, hogy valószínűleg kevesebbet ebédelnének.
A tízórainál kapnak egy szalvétát, majd az innivalót.
Aki nem jön az asztalhoz, azt később megkínálják, vagy oda viszik ahol a gyermek játszik, mert az elmélyült játékot nem szabad megzavarni.
Tízórai után, ha az engedi már a tízórait is az udvaron fogyasztják, gondozási sorrendnek megfelelően, kettesével mennek az udvarra a gyerekek.
Először a legkisebbek, akiket már kint vár a kisegítő. Miután mindenki kiért, akkorra már mind a két kisgyermeknevelő az udvaron van és felügyel a gyerekekre.
A kicsik imádnak az udvaron lenni, így ritkábban igénylik a kisgyermeknevelő jelenlétét a játékban.
Motoroznak, homokoznak, szaladgálnak, csúszdáznak, vagy épp autókat néznek, bogarakat keresnek.
Kint is van WC, így akinek "dolga van", nem kell visszavinni a vizes helyiségbe.

Jó idő esetén a kisgyermeknevelők mesekönyveket, babákat, plüss állatokat tesznek egy takaróra, vagy színes ceruzákat, lapokat visznek ki, így a játék változatos és fejlesztő az udvaron is.

  • 11:00 - 11:30 Ebédhez készülődés

A kisgyermeknevelő "saját" gyermekeinek nevelését-gondozását mindig ugyanabban a sorrendben végzi, gyermeki autonómiájuk tiszteletben tartása mellett, önállóságukat segítve.
A legkisebbeket a kisgyermeknevelő gyakran meg is ebédelteti hamarabb, hogy az udvaron kellőképpen elfáradt gyermek időben ágyba kerülhessen.

  • 11:30 - 12:00 Ebéd

Leginkább főzelékeket vagy rakott ételeket kapnak, valamilyen húsos feltéttel.
Ebédre ritkábban kapnak levest, ha igen, akkor tartalmasat kiegészítve valami tésztafélével.
Nagyon fontos, hogy a fejlődésben lévő szervezetük minden fontos vitaminokat, fehérjét, zsírokat, szénhidrátot megkapjon, mert ezek elengedhetetlenek az egészséges testi és szellemi fejlődéshez.
A fő étel után mindig idényjellegű gyümölcsöt kapnak a gyerekek és persze vizet. Nagyon aranyosak, ahogy együtt ebédelnek és a nagy falatokat tömik a szájukba.
Van lehetőségük a repetára, amit természetesen a gyermekek ki is használnak, ha olyan étel van, amit nagyon szeretnek, vagy ízlik nekik.

  • 12:00 - 14:45 Alvás, pihenés

Ebéd után leveszik a cipőjüket, a nagyobbak önállóan a kicsik kis segítséggel, és lefekszenek aludni. Az alváshoz magukkal vihetik az otthonról hozott játékokat, vagy ami az alvást segítik elő.
Általában nagyon hamar elfáradnak és szinte kivétel nélkül átaludják a délutánt. A szobatiszta gyermekeknek már nem tesznek pelenkát, csak az édesanya kérésére.
Ha valamelyik gyermeknek különleges elalvási szokásai vannak és megoldható a bölcsődében, abban is partnerek a kisgyermeknevelők. (pl.: valakit simogatni kell elalvás előtt).

  • 14:45 - 15:30 Uzsonna

Ébredés után, még uzsonna előtt, pisilnek, kezet mosnak, fésülködnek. Ebben is az önállóságra tanítják a gyermekeket, így a legtöbb csöppség már egyedül birkózik a szappannal.

Uzsonnára gyakran kapnak péksüteményeket joghurttal.
A heti menü egyébként mindig ki van függesztve az átadóban, így mindenki tájékozódhat a napi étkezésekkel kapcsolatban.
Nem kell megijedni, ha valamit otthon nem eszik meg a gyermek, mert a bölcsődében lehet, hogy megfogja. Az én fiamnál is volt olyan hét, amikor azt hittem, semmit nem fog enni, ehhez képest azt mondták a kisgyermeknevelők, hogy nagyon sokat evett, még repetát is kért.
A csoport hatására fejlődik a gyermekünk személyisége, és étkezési szokásai is.

  • 15:30 - 17:00 Távozás

Uzsonna után lehet haza vinni a gyermekeket.
Általában fél négykor már sorban állnak a szülők, de fontos lenne ilyenkor is, hogy várjuk meg az uzsonna végét és egyesével menjünk a gyermekekért.
Mindig kérdezzük meg a kisgyermeknevelőtől és a gyermektől is, hogy milyen napja volt, hogy érezte magát, mennyit evett, kivel játszott stb., mert ezzel megerősítjük, hogy mennyire figyelünk rá és érdekel minket, hogyan zajlott a napja.
Ha nem akar a gyermekünk nyilatkozni, akkor hagyjuk, majd mondja magától, ha ő úgy gondolja. Ha még nem tud beszélni, akkor is kérdezzük meg, mert az érzéseit így is ki tudja fejezni.